Blog

De Beste Strategie Om Tijd Te Besparen

De beste strategie om tijd te besparen

Tijd tekort. Iedereen heeft hier op een bepaald moment in zijn of haar leven wel problemen mee. Je wil zo veel meer uit je dag halen, maar het lukt gewoon simpelweg niet, omdat je te weinig tijd hebt. In je privéleven wil je al je goede vrienden vaak genoeg zien, je wil leuke dingen doen met je vriend of vriendin, je ouders wil je minstens eens in de twee weken zien, je hebt een baan waar je carrière mee wil maken en daarbij wil je ook nog eens tijd stoppen in je hobby’s of dingen die je leuk vindt. Heel wat bezigheden dus, die je niet heel makkelijk bij elkaar kan proppen. Vaak probeer je het wel, maar komen er verschillende dingen weer tussen, waardoor je niet overal aan toe komt. Je bent het zat… je hebt echt meer tijd nodig!

Voor de beste strategie om tijd te besparen zijn de volgende punten dan ook het belangrijkste. Naast dat je tijd bespaart maak je het jezelf op deze manier op ieder gebied in je leven ook een stuk makkelijker!

Maak een duidelijke planning

Een duidelijke planning is alles. Niet alleen als het gaat om je planning die je wekelijks hebt op je werk, maar ook een planning in het dagelijkse leven helpt je om tijd te besparen. Je wilt namelijk voor de beste strategie gaan om ook echt zoveel mogelijk tijd te besparen.

Tijdens werk is een strakke planning allereerst van belang als dit de plek is waar je tijd tekort komt. Wil je jouw tijd efficiënt benutten? Zorg dan ook dat je genoeg tijd stopt in het maken van een strakke planning. Dit is de eerste stap waar de meeste mensen de mist in gaan. Er wordt dan namelijk gedacht “ik moet snel door, ik verwerk snel hetgene op dat ik volgende week moet doen en ik denk dat ik er ongeveer zo lang voor nodig heb”. Dit is dus precies waar het al fout gaat. Bij het maken van een planning gaat het er namelijk om dat je realistisch inplant hoelang je ergens mee bezig bent. Als je zomaar een inschatting maakt van hoe lang je ergens mee bezig bent, dan schiet je jezelf eigenlijk in je voeten. Kom je tijd te kort, dan loopt je hele planning in de soep. Niet alleen ga je je werk dan afraffelen, maar je moet ook nog eens overwerken, omdat je werk gewoon af moet. Heb je teveel tijd ingepland voor een taak, dan gooi je ook je eigen glazen in. Vaak als je dan een half uur of uur over hebt, ga je verschillende dingen door elkaar doen en ben je al helemaal niet efficiënt aan het werk. In zo een geval gebeurt het vaak zelfs dat je te lang doorgaat met al deze bezigheden, waardoor je alsnog tijd tekort komt. Op die manier is een planning maken dus heel belangrijk.

Ook in het dagelijks leven kan dit helpen en staat je planning op je werk hier redelijk nauw mee in verband. Wanneer je namelijk je planning op je werk niet goed maakt, moet je overwerken. Als je over moet werken, houd je weer veel minder tijd over voor je privéleven, waardoor het je niet lukt om met je vrienden af te spreken, leuke dingen te doen met je vriend of vriendin of je hobby’s na te leven. Ook hier kun je een soort planning maken in de week. Zo staat van tevoren al vast welke dag je wat gaat doen en kun je je hier goed aan houden. Wil je bijvoorbeeld dagelijks sporten. Maak hier dan ook een soort planning voor, zodat je weet wanneer je naar de sportschool moet gaan of moet gaan joggen. Zo heb je voor ogen wat je plan is en blijf je niet treuzelen. Wanneer je gaat treuzelen verlies je namelijk tijd, waarmee je achteraf tijd tekort komt!

Zorg dat je efficiënt te werk gaat

Efficiënt werken is natuurlijk een beetje een onderdeel van het maken van de planning. Als je een planning hebt zou je efficiënt moeten werken. Zo weet je namelijk precies waar je aan toe bent en tot in detail wat je moet doen als je je planning netjes in elkaar hebt gezet. Op die manier zou je tijd moeten besparen. Toch is dit niet alles. Om echt efficiënt te werken zijn namelijk bijvoorbeeld focus en pauzes ook belangrijk!

Als je aan het werk bent en geen focus hebt, dan duren je taken allemaal extra lang. Dan kan je nog zo een mooie, strakke planning hebben gemaakt. Als je geen focus hebt bij het uitvoeren van je taken klopt je tijd indicatie niet en zal je hele planning ook niet kloppen. Efficiënt werken is dus wel echt van belang. Hiervoor hebben we verschillende tips. Je afzonderen van je omgeving is daar één van. Wanneer je namelijk in een kamer zit waar constant gepraat wordt en je constant op verschillende manieren gestoord wordt, zal focussen echt niet lukken. Zoek desnoods een kamer op waar je helemaal alleen kunt zitten en niemand je kan storen, of doe oortjes in en ga muziek luisteren. Hiermee kun je je geheid focussen.

Een andere tip die we je mee willen geven is het nemen van een een kleine pauze tussen je werk door. Mensen kunnen zich niet voor een lange tijd aan één stuk door focussen. Meermaals is namelijk bewezen dat de concentratieboog van de mens ongeveer 45 minuten is. Daarbij is het ook bewezen dat het ongeveer 8 minuten duurt voordat je echt geconcentreerd aan het werk bent. Zeker na een uur moet je eigenlijk dus even een korte pauze nemen. Al is het een korte plaspauze of je staat even op om wat water te halen. Op die manier ben je al even weg van je plek en laat je je werk voor enkele minuten even liggen. Zo kun je weer met verse gedachten beginnen wanneer je weer gaat zitten. Je reset jezelf als het ware.

In de beste strategie gaat efficiënt werken ook om niet afgeleid raken door verschillende berichten. Hier gaan we later in dit artikel verder op in. Met het effectief werken gaat het erom dat je slim aan het werk gaat. Je kent de quote vast wel: “work smart, not hard”. Op verschillende manieren kun je dit interpreteren. In dit geval gaat het er echt om dat je slim om moet gaan met de manier waarop je aan het werk gaat, je je focus houdt en je niet af laat leiden.

Bouw een ritme op

Je hebt voornamelijk succesvolle mensen om je heen hier en daar vast wel eens horen zeggen dat er altijd wel tijd is, “er zitten namelijk 24 uur in een dag”. Je zal toen vast gedacht hebben “ja, ja. Het zal wel.”. Toch hadden deze mensen wel een punt. Ze zijn niet voor niets succesvol geworden. Als je namelijk echt tijd tekort komt en graag de dingen wil doen die je wil doen, dan moet je wel wat vroeger op bijvoorbeeld. Stel dat je elke dag naar de sportschool wilt, maar je moet ook veel werken en wil daarbij in de avond tijd overhebben voor vrienden en familie. Dan zou je iedere ochtend voordat je naar je werk gaat naar de sportschool kunnen gaan. In eerste instantie is het niks. Opstaan gaat moeizaam en je hebt niet optimale energie wanneer je wakker bent en naar de sportschool gaat. Maar als je dit een paar keer doet, dan wen je eraan en bouw je een ritme op. Als je daarbij in de avond ook rond dezelfde tijden naar bed gaat dan zal je jezelf alleen maar helpen bij het maken en behouden van een ritme. Zo ben je dus uiteindelijk erg energiek in de ochtend en kun je zonder moeite opstaan en een goede training hebben in de sportschool. Nu heb je het sporten al gehad voordat je gaat werken en houd je in de avond genoeg tijd over voor dus bijvoorbeeld je vrienden en familie!

Schakel verschillende notificaties uit

Notificaties zijn op verschillende manieren een boosdoener wanneer je effectief probeert te werken. Je bent namelijk constant afgeleid. Heb je de notificaties voor je mailbox bijvoorbeeld aanstaan op je laptop, dan raak je constant afgeleid. Niet alleen door het geluid, maar vaak komt er ook nog een balkje in beeld waarin je het eerste deel van het mailbericht kunt lezen. Zonder dat je het doorhebt lees je al wat er staat en ben je weer afgeleid van wat je aan het doen was. Je klikt namelijk in veel gevallen toch op de notificatie en gaat het mailtje beantwoorden. Zo ben je weer opnieuw uit je focus waar we het net over hadden. Deze focus is kostbaar, want het kost je ook telkens weer tijd om gefocust te worden. Zo blijf je dus bezig als er telkens mailtjes binnenkomen op je beeldscherm en kun je je dus constant niet goed focussen.

Hetzelfde geldt voor notificaties op je mobieltje. Dit is de ergste afleiding van allemaal, zoals je waarschijnlijk al weet en vaak genoeg hebt gehoord. Toch willen we hem nog extra benadrukken in de beste strategie, aangezien dit de ergste afleiding is van allemaal. Het is namelijk bewezen dat zelfs als je jouw telefoon in dezelfde ruimte hebt liggen, jouw focus niet 100% op je taak gericht is en altijd deels bij je telefoon ligt. Zorg dus dat je telefoon zelfs uit je zicht is en al helemaal dat je geen notificaties ziet of hoort. Anders ben je weer telkens afgeleid wanneer je je net wilt focussen!

Anderen lezen ook

Waarom een Shopify website laten maken een slimme keuze is voor uw bedrijf

In het digitale tijdperk van vandaag is e-commerce niet langer...

Versnellen van bedrijfsgroei: slimme strategieën voor vooruitgang

In het huidige digitale tijdperk is groeien als bedrijf zowel...

Een belangrijk onderdeel van de verpakking

De productidentificatie is een erg belangrijk onderdeel van de verpakking...

Ontgrendel het potentieel: Strategieën voor het verkopen van een domeinnaam

Het verkopen van een domeinnaam kan een lucratieve onderneming zijn,...

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.