Blog

Misselijk na sporten

De beste strategie om van je misselijkheid na het sporten af te komen; je fitness hangover tegengaan

Ben jij ook vaak misselijk na het sporten? Je hebt lekker getraind in de sportschool, voelt je voldaan en je hebt het gevoel dat je er alles uit hebt gehaald wat erin zat. Toch wanneer je stopt met sporten voel je je ineens een stuk minder goed. De misselijkheid komt ineens weer omhoog, waardoor je je juist even futloos voelt. Daarnaast merk je het vaak als je een lang stuk gaat joggen en wanneer je thuiskomt moet je echt even zitten, want anders gaat het niet goed. Misschien moest je zelfs echt een keer braken na het sporten omdat je zo misselijk was. Hoe komt dat nou? Kun je iets doen aan die misselijkheid na of zelfs al tijdens het sporten?

Waardoor wordt je misselijk na of tijdens het sporten?

Om er met de beste strategie achter te komen hoe je dit voorkomt, is het belangrijk dat je eerst te weten komt waardoor de misselijkheid ontstaat. Misselijkheid heeft eigenlijk vrijwel altijd iets met je maag te maken en dat is in dit geval dus ook zo. Wanneer je aan het sporten bent gaat al het bloed in je lichaam naar je spieren. Doordat er heftige inspanningen worden geleverd, hebben je spieren veel voedingsstoffen nodig en wordt alles uit de kast gehaald om te presteren. Maar ook het bloed dat bij je maag en darmen zat, wordt nu voornamelijk gebruikt om je spieren te voeden. Hierdoor kan je maagdarmstelsel minder goed functioneren en wordt de misselijkheid veroorzaakt. Deze misselijkheid wordt ook wel de fitness hangover genoemd.

Wanneer je vervolgens rustig gaat zitten, wordt de misselijkheid in verloop van tijd steeds minder, totdat het weg is. Je spieren komen namelijk weer tot rust en hebben de voedingsstoffen niet is zulk soort grote hoeveelheden meer nodig. Nu is er weer genoeg bloedtoevoer naar je maag darmstelsel om normaal te kunnen functioneren.

Daarbij komt dat je misselijk wordt als je heel abrupt stopt met sporten. Zeker als je heel intensief aan het hardlopen bent en ineens stopt wanneer je thuis bent. Je lichaam en maag zijn dan niet voorbereid op de plotselinge verandering van inspanning. Het ene moment was je namelijk tot het gaatje aan het gaan en alles uit de kast aan het halen om nog het allerlaatste stukje vol te houden en het andere moment sta jij als het ware stil of zit je op de bank. Je lichaam heeft niet genoeg tijd om zich hier dan op aan te passen. Hier is dan bijvoorbeeld een cooling down goed voor. Maak het laatste stukje van het rondje hardlopen af door het uit te lopen bijvoorbeeld. Zo ben je toch het bloed nog aan het circuleren, maar op een lagere inspanning, waardoor je lichaam de tijd heeft om zich hierop aan te passen. Maar er zijn meer dingen in de beste strategie om je misselijkheid na sporten tegen te gaan!

Hoe kun je de misselijkheid na het sporten voorkomen?

Een cooling down na iedere heftigere inspanning is dus belangrijk om je lichaam zich erop te laten aanpassen. Toch hebben sommige mensen hele heftige misselijkheid aanvallen als het ware na het sporten. Dit komt echter doordat je heel veel van je lichaam hebt gevraagd en erg zwaar hebt getraind. Zorg er dan voor dat je opbouwt naar deze inspanningen in plaats van meteen tien stappen omhoog te doen. Bouw stap voor stap op en breng de intensiteit iedere training omhoog. Zo geef je ook je lichaam genoeg tijd om hiervan te herstellen en wordt je veel sneller sterker en beter.

Verder kan je voeding een rol spelen om je misselijkheid te verminderen of te laten verdwijnen. Spieren hebben dus voedingsstoffen nodig, maar die kunnen we ook uit voeding halen. Eet dus iets voordat je gaat trainen waar je lichaam wat aan heeft, maar doe dit wel ver genoeg van tevoren wanneer je een maaltijd eet. Je lichaam heeft namelijk ook tijd nodig om dit te verteren. Wanneer je iets eet, duurt het gemiddeld 3 uur voordat het echt helemaal uit de maag is. Vette voeding duurt vaak zelfs iets langer voordat het verteerd is. Doordat het langer blijft hangen in de maag kun je hier maagzuur van krijgen. Iets waar je ook niet op zit te wachten tijdens het trainen.

Met een goede maaltijd is het dus handig om echt op tijd te eten voordat je gaat sporten. Wil je toch voedingsstoffen en energie binnenkrijgen kort voordat je gaat sporten? Drink je energie dan of neem iets lichts zoals een mueslireep. Genoeg water is daarnaast belangrijk om gehydrateerd te blijven. Pas hiermee op dat je niet teveel drinkt. Dit is namelijk weer een andere oorzaak waardoor je misselijk kan worden.

De beste strategie om je misselijkheid te voorkomen houdt dus in om je trainingen goed op te bouwen, goed gehydrateerd te blijven en tijdig te eten voor je trainingen. Zo heeft je lichaam genoeg energie om te gebruiken tijdens de inspanning en wordt het je maag darmstelsel minder moeilijk gemaakt!

We vertellen je ook graag alles over hoe je aan je eiwitten voor de dag komt en hoe je het beste af kunt vallen!

Anderen lezen ook

Waarom een Shopify website laten maken een slimme keuze is voor uw bedrijf

In het digitale tijdperk van vandaag is e-commerce niet langer...

Versnellen van bedrijfsgroei: slimme strategieën voor vooruitgang

In het huidige digitale tijdperk is groeien als bedrijf zowel...

Een belangrijk onderdeel van de verpakking

De productidentificatie is een erg belangrijk onderdeel van de verpakking...

Ontgrendel het potentieel: Strategieën voor het verkopen van een domeinnaam

Het verkopen van een domeinnaam kan een lucratieve onderneming zijn,...

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.