Blog

Kip Bereiden

De beste strategie om kip te bereiden

Kip is een erg bekend stuk vlees wat bij iedere vleeseter haast wekelijks wel op het bord ligt. Ook onder de sporters is het een heel bekende vleessoort vanwege de voedingswaarden die het bevat. Kipfilet bevat namelijk maar rond de 150 calorieën per 100 gram. Hier zitten maar liefst 30 gram eiwitten in! Voor sporters die aan hun eiwitten willen komen is dat natuurlijk ideaal. Niet te veel calorieën en meer dan genoeg eiwitten om makkelijk aan de dagelijkse hoeveelheid te komen. Toch zijn er ook veel minder goede verhalen over kip. Er wordt vaak gezegd dat het droog is en de laatste jaren ging het steeds vaker over de plofkip en dat haast alle kip uit de supermarkt dus eigenlijk heel slecht zou zijn. Waar moet je dus op letten bij het kopen van je kip? En wat is de beste strategie om je kip te bereiden?

Het begint al bij het kopen van de kip

Wanneer je kip wilt gaan bereiden, begint het natuurlijk al bij het kopen van het vlees. Kip die in de supermarkt ligt is niet de beste kwaliteit vlees. Vaak hebben de kippen waarvan het vlees in de supermarkt ligt niet een heel goed leven gehad en ook niet de beste voeding gekregen. Sommige kippen krijgen zelfs groeihormonen waardoor ze groter worden en meer vlees zullen leveren. Dit is zielig, want door het gewicht kunnen de kippen niet meer goed op hun pootjes staan, waardoor ze weer pijnstillers krijgen tegen de pijn en antibiotica tegen de ontstekingen in de gewrichten. Ook voor ons is dit niet goed, want wij eten dit vlees waar alle stoffen van deze groeihormonen, pijnstillers en antibiotica in terecht zijn gekomen.

Vlees kun je dus het beste bij de slager kopen. Koop je het toch in de supermarkt, kijk dan goed wat je koopt. Sommige pakken hebben namelijk een beter leven ster, maar dat wil nog niet alles zeggen. Het beste wat je dus kunt doen wanneer je jouw vlees in de supermarkt koopt is om biologische kip te kopen. Dit proef je dan ook meteen aan het vlees. Het is wel drie keer zo duur, maar als je voor kwaliteit wil gaan, dan betaal je ook wat meer. Wil je voor kwaliteit gaan, maar is de biologische kip uit de supermarkt te duur? Dan kun je toch het beste naar de slager gaan. Hier zal de kwaliteit ook vele malen beter zijn, maar betaal je toch weer minder dan voor een biologische kip.

Hoe bereid je een kip goed voor?

Het voorbereiden van een kip is de basis voor de beste strategie voor het klaarmaken van een kip, kipfilet of kippendijen. Hier zorg je er namelijk voor dat de kip goed op smaak komt. Dit begint al bij het ontdooien van de kip wanneer je het uit de vriezer haalt. Zelfs hierin merk je een verschil als je de kip te snel laat ontdooien of rust de tijd geeft om te ontdooien. Wanneer je het de tijd geeft, zal je namelijk merken dat de kipfilet een stuk malser is.

Volgende stap is het ontleden van de kip. Als je een hele kip hebt, moet je alle ingewanden eruit halen en hem helemaal ‘schoonmaken’ van binnen. Hier worden verder vaak specerijen in gestopt tijdens het braden van de kip, om hem zo meer smaak te geven. Als je een kipfilet hebt, is het belangrijk dat je de vette randjes en het deel waar de vleugel aan het lichaam verbonden is wegsnijdt. Dit deel heet de zeen. Vaak is het wat harder en dus niet lekker om te eten. Ook vind je nog wel eens stukken pees of kraakbeen. Dit kun je ook rustig wegsnijden, zodat je een mooi zacht stuk kip overhoudt.

Vervolgens is het dan zover om de kip te marineren en echt op smaak te brengen. Hier kun je eigenlijk zelf zoveel mogelijk je eigen draai aan geven. Er zijn namelijk talloze manieren om je kip te kruiden. Van aziatische manieren tot afrikaanse manieren. Twee makkelijke ingrediënten om je kip relatief simpel op smaak te brengen is met ketjap en sojasaus. Deze twee sauzen gaan ook goed samen en worden ook heel vaak in combinatie gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan hoe surinaamse nasi gemaakt wordt. Hiervoor geldt een verhouding van twee om één als het gaat om de hoeveelheden van sojasaus en ketjap. Dat betekent dus voor bijvoorbeeld twee eetlepels sojasaus voeg je één eetlepel ketjap toe. Voor zo een marinade hebben we dan ook een simpel recept. Hierbij mix je de volgende ingrediënten per 200 gram kip:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • snufje chilipeper
  • 1 fijngesneden sjalotje

Met deze mix kun je jouw kip vervolgens marineren. Wat je in de beste strategie hiervoor het beste kunt doen is de kip ‘s ochtends of zelfs de avond ervoor al in de marinade leggen. Mix de kip met de marinade goed door elkaar en kneed het er een beetje in. Dan heeft het meer dan genoeg tijd om in het vlees te trekken en zal het nog beter smaken wanneer je het klaar gaat maken. Dat brengt ons dan ook naar de volgende stap.

Hoe maak je de kip het beste klaar?

Er verschillende dingen die je kunt doen om je kip lekker mals te houden. Het komt er allemaal in principe op neer dat de kip gevoed moet worden met vet op wat voor manier dan ook. Zo kun je de kip bijvoorbeeld wikkelen in spek en braden. Het vlees krijgt zo veel vet van het spek, waardoor het mals blijft. Daarbij helpt marineren en deppen in maïzena ook heel goed om het vlees mals te houden.

Wat je verder kunt doen is de kipfilet van binnen vullen met bijvoorbeeld kruidenboter. Dit is erg vet wat van binnenuit dus invloed heeft op het vlees. Zo helpt het klaarmaken van een cordon bleu dus ook heel goed bij het mals houden van het vlees. Een cordon bleu is namelijk gevuld met kaas en ham. Kaas is erg vet. Zelfs het toevoegen van zuur aan de marinade als citroen helpt bij het mals maken van de kip. Dit komt doordat de lange eiwitketens afgebroken worden door het zuur. Zo kun je dus verschillende dingen doen om je kip mals te houden.

Maar ook de manier van bakken of braden en waarin je dit doet is belangrijk. Je kunt je kip simpelweg in de pan bakken, maar zorg dan wel dat je genoeg vet gebruikt zoals je nu weet. Boter is het beste vet dat je kunt gebruiken. Dit is een dierlijk vet wat voor ons gezond is, omdat wij dierlijke vetcellen in ons lichaam hebben. Maar ook voor het stuk vlees is het goed, omdat het zo lekker mals blijft.

Verder kun je nog voor verschillende andere manieren kiezen om je kip klaar te maken. Als je bijvoorbeeld af wilt vallen en niet te veel extra calorieën binnen wil krijgen van al dat vet, dan kun je jouw kip in de oven klaarmaken of zelfs op de barbeque braden. Hier hoef je namelijk geen vet te gebruiken om het niet aan te laten braden. Sterker nog, als je vlees op de barbeque legt zal al het vet er zelfs uit druipen!

Nu heb je de beste strategie ontdekt om je kip van A tot Z klaar te maken en heb je er zelfs een recept bij! Ontdek de verschillende manieren om je kip te bereiden snel en kom erachter wat jouw lievelings methode is!

Anderen lezen ook

Versnellen van bedrijfsgroei: slimme strategieën voor vooruitgang

In het huidige digitale tijdperk is groeien als bedrijf zowel...

Een belangrijk onderdeel van de verpakking

De productidentificatie is een erg belangrijk onderdeel van de verpakking...

Ontgrendel het potentieel: Strategieën voor het verkopen van een domeinnaam

Het verkopen van een domeinnaam kan een lucratieve onderneming zijn,...

Gevelreclame op maat voor een professionele uitstraling

Gevelreclame op maat voor een professionele uitstraling Een goede eerste...

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.