De beste strategie om efficiënt te leren
Je bent maar aan het leren en doet er alles aan om de stof goed te onthouden, maar het blijft maar niet hangen. Je hebt al van alles geprobeerd, niks heeft tot nu toe gewerkt. Uiteraard zijn er mensen die makkelijker kunnen leren dan anderen. Ze hoeven de stof maar te lezen en de stof zit in hun hoofd geprent. Anderen zijn dagen bezig met dezelfde stof en moeten er alles aan doen om te onthouden wat ze moeten leren. Teksten worden tientallen keren opnieuw gelezen, ze laten zich zo vaak mogelijk overhoren zodat het goed blijft hangen en zo zijn er nog genoeg andere dingen die mensen honderd keer blijven herhalen om de stof maar niet te vergeten. Echter is dit vaak niet de meest efficiënte manier om te leren. Uiteindelijk heeft ieder zijn eigen handigheidje en leert iedereen natuurlijk op zijn eigen manier. Maar wat is dan voor iedereen de beste strategie om de stof die je moet leren (snel) in je hoofd op te slaan? Eerst wat meer over hoe ons brein in elkaar zit.
Hoe werkt ons brein?
We hebben het korte termijn geheugen en het lange termijn geheugen. Als je iets wilt leren en wilt onthouden dan wil je natuurlijk dat dit in je lange termijn geheugen blijft hangen. Echter als je niet helemaal gefocust bent en iets probeert op te slaan blijft dit toch in je korte termijn geheugen. Dit betekent dat je het dus ook weer heel makkelijk en snel vergeet. Je korte termijn geheugen duurt namelijk maar twintig seconden. Ben je toch net afgeleid op het moment dat je iets dat je iets probeert te leren, dan zal het heel moeilijk worden om dit echt op te slaan.
Focus is dan ook één van de eerste tips die we je mee willen geven in onze beste strategie om iets te leren. Leren zou je haast kunnen zien als een soort meditatie. Tijdens het mediteren probeer je aan niks te denken of op het niks te focussen. Iedere gedachte die je binnenkrijgt probeer je weer opzij te zetten. Zo dus ook tijdens het leren. Het is belangrijk dat je nergens anders aan denkt en je puur en alleen focust op hetgeen dat je aan het leren bent. Ook hier moet je iedere andere gedachte die in je opkomt aan de kant schuiven. Alleen op deze manier kun je je echt iets leren! Maar hoe kun je je het beste focussen?
Verschillende manieren om je volledig te focussen op de stof die je moet leren
Je kan van alles doen om je te focussen op je werk. Het belangrijkste is hierbij dat je in een stille ruimte bent. Dit kan zijn met andere mensen om je heen die bijvoorbeeld ook hard aan het leren zijn, maar dit kan ook in een aparte kamer. Het is belangrijk dat je in ieder geval niet gestoord wordt. Hiervoor kan het ook fijn zijn om muziek te luisteren. Niet voor iedereen is dit echter een goede manier om je te focussen. Je zondert je zo wel af van je omgeving, maar soms raak je juist afgeleid door de tekst in een liedje of ga je meezingen in je hoofd. Zo ben je juist weer niet gefocust. Een stille ruimte helpt hiervoor dus al genoeg.
Daarbij helpt een planning ook. Je weet waar je aan toe bent en wanneer je wat af wil hebben. Zo zit er een beetje tijdsdruk achter voor jezelf waardoor je je automatisch gaat focussen op wat je aan het doen bent. Hier horen natuurlijk ook pauzes bij. Spanningsboog van een volwassenen is ongeveer anderhalf uur. Na een half uur wordt je opperste concentratie al minder. Het is daarom belangrijk om om de zoveel tijd ook een pauze in te lassen. Op die manier kun je ten eerste als het ware weer opladen en daarnaast heb je iets om naartoe te werken. Je weet dat je je bijvoorbeeld even een uurtje in moet spannen en je focus erbij moet houden om vervolgens even tien minuten tot een kwartiertje pauze kunt houden. Zo kun je om en om aan de slag en ben je écht efficiënt aan het leren. Maar met onze beste strategie zijn er meerdere dingen die je kan doen om iets in je geheugen op te slaan!
Schrijf hetgeen op dat je wilt weten
Zoals je misschien al weet is één van de beste manieren om iets te onthouden door het op papier te zetten. Wanneer je iets opschrijft voer je ten eerste de handeling uit en zie je daarnaast wat je op papier zet. Ons brein is fotografisch ingesteld. Dus als je ziet wat je opschrijft, zal het veel sneller achterblijven in je brein dan wanneer je het alleen leest. Zeker als er tijdens het lezen ineens een andere gedachte voorbij schiet. Je kent dat vast wel. Dat je aan het lezen bent maar eigenlijk ook niet. Je leest dan de letters wel, maar bent tegelijk aan iets heel anders aan het denken. Zo sla je dus al helemaal niets op. Echter is het niet bewezen dat je ook echt dingen beter kan onthouden wanneer je dingen opschrijft of tekent, zoals je kunt lezen in dit wetenschappelijke artikel.
Wat wel is bewezen, is dat schrijven en tekenen een veel complexere handeling is voor de hersenen dan wanneer je bijvoorbeeld typt wat je aan wilt leren. Wanneer je iets moet onthouden, moeten in de hersenen namelijk nieuwe verbindingen aangemaakt worden met het zenuwstelsel. Wanneer er een complexere activiteit in jouw brein plaatsvindt zou je dus wel kunnen stellen dat het makkelijker is om iets op te slaan dan wanneer je het bijvoorbeeld alleen leest of herhaalt in je hoofd. Uiteindelijk merk je dan ook wel degelijk dat wanneer je iets aan het leren bent en het daarbij opschrijft dat het veel simpeler is om het te onthouden. Probeer het maar eens uit. Zo kun je door te schrijven en tekenen ook makkelijk een ezelsbruggetje maken. Wat ons bij het volgende onderdeel van de beste strategie brengt!
Maak gebruik van ezelsbruggetjes om iets goed op te kunnen slaan
Je hebt er vast wel eens van gehoord, ezelsbruggetjes gebruiken om dingen beter te onthouden. Op deze manier maak je het jezelf niet alleen maar makkelijker, maar ook wordt het leren een stuk leuker. Je gaat namelijk creatief aan de slag om een nieuw ezelsbruggetje te bedenken voor datgene dat je moet leren of wilt onthouden. Soms zijn er ezelsbruggetjes die al bestaan en als het ware voor jou voorgekauwd zijn. Echter maak je het beste gebruik van een ezelsbruggetje door deze zelf te bedenken. Maar waarom werken ezelsbruggetjes dan zo goed? En waarom is het beter om een ezelsbruggetje zelf te bedenken?
We gaan hiervoor weer terug naar je hersenen. Zoals we eerder hierboven uitgelegd hebben worden er nieuwe connecties of verbindingen in je hersenen aangemaakt. Is zo een verbinding aangemaakt, dan heb je als het ware iets onthouden. Maar met een ezelsbruggetje hoef je in principe niet een nieuwe verbinding aan te maken. Je gebruikt namelijk een herinnering of iets wat je al kent om daar vervolgens iets nieuws mee te onthouden of leren. Eigenlijk maak je dus gebruik van een verbinding in je hersenen die al bestaat om zo een nieuwe verbinding te maken. Daarom wordt het leren makkelijker met het gebruik van een ezelsbruggetje.
Je kan je dus ook bedenken dat het maken van een eigen geheugensteuntje of ezelsbruggetje veel beter werkt dan wanneer iemand anders deze voor je bedenkt. Het gaat er in deze namelijk om wat jij al weet en de verbindingen die jij in je hersenen hebt om te gebruiken als geheugensteun. Toch kan iemand je natuurlijk wel helpen. Vaak wordt algemene kennis namelijk gebruikt bij het maken van een ezelsbruggetje. Op deze manier kan haast iedereen dus gebruik maken van bepaald ezelsbruggetje.
Leg het uit aan anderen en laat je overhoren
Uitleggen en overhoord worden heeft ook weer van alles te maken met het brein. Door hetgeen wat je wilt onthouden of leren uit te leggen, of als je voor deze stof overhoord wordt, dan ben je hier actief mee bezig. Je brein wordt dus opnieuw aan het werk gezet en de connecties die je hierin aangemaakt zou moeten hebben worden als het ware getest. Als je iets niet weet, dan is de connectie er in principe nog niet of is deze nog niet sterk genoeg. Maar als je iets wel weet dan versterk je de connectie die je hebt aangemaakt in je hersenen.
Zo zijn er ook verschillende manieren waarop je overhoord kunt worden. Zo kan iemand je overhoren door alleen een vraag te stellen en je verder geen hulp te geven, maar iemand kan je ook de goede richting in helpen te denken. Niet alleen door alvast een klein deel van het antwoord te verklappen kan iemand je helpen. Ook door dit op een soort gekke manier te doen. Iemand kan zijn handen erbij gebruiken of je helpen te denken aan een herinnering die je hebt. Op deze manier maak je weer gebruik van het ezelsbruggetje waar we het net over hadden. Maar ook wordt hetgeen wat je wilt onthouden visueel. Iemand legt iets gek en met zijn handen uit. Mensen zijn voornamelijk visueel ingesteld, dus dat blijft makkelijker achter.
Uit verschillende onderzoeken is daarnaast gebleken dat je misschien wel het allerbeste iets onthoudt door het aan iemand anders uit te leggen of het iemand anders dus te leren. Kijk maar eens naar de zogenaamde learning pyramid. Je ziet dat het uitleggen aan anderen helemaal onderaan staat en je daar maar liefst 90% mee onthoudt!
Vind jouw eigen manier van leren en gebruik de beste strategie
Zoals we dit artikel begonnen heeft iedereen uiteindelijk dus een eigen manier van leren. Het gaat er dus om dat je je eigen manier van leren vindt. In dit artikel hebben we enkele manieren besproken om de beste strategie in kaart te brengen om iets te leren of onthouden. Uiteindelijk gaat het allemaal om de connecties die je in je hoofd maakt. Of je deze nu zelf aanmaakt, gebruik maakt van een connectie die al bestaat om een nieuwe aan te maken of degene die je aangemaakt hebt versterkt. Je onthoudt iets doordat je de connectie hebt aangemaakt in je hoofd. Maak dus gebruik van deze strategieën om er zo achter te komen wat jouw persoonlijke manier van leren is!